Тежък побой от непознати коства напълно зрението на мъж в София. Парадоксално, това се случва за втори път. След първия - мъжът е незрящ с едното око.

„Единият излиза въоръжен с електрошокова палка, а другият с бокс. Започват да бият Димитър. Така разкъсват и виждащото му око. Идват патрулка и линейка, но нападателите вече са се прибрали. Димитър лежи на земята. И какво правят полицаите и медиците? Нищо. ТРЪГВАТ СИ. Тръгват си и оставят Димитър на улицата – невиждащ и в безпомощно състояние. Какво се е случило в следващите няколко часа той не помни. Лутал се е, мъчейки се да улучи входа си. Рано сутринта го намират служители от близък магазин“ – това се случва на 51-годишния Димитър Русев, по разказ на неговия братовчед в социалните мрежи.

„Те ме нападнаха със страшен побой, със страшна злина, което аз не мога да проумея, от къде идва. В момента съм в пълна тъмнина и с двете очи“, разказва потърпевшият Димитър.

Димитър е с диагноза шизофрения. Военен инвалид е, бивш оперен певец.

Пякога изпада в еуфорично състояние – пее и рецитира. Това е направил и в нощта, когато е пребит. И явно така е подразнил нападателите си.

„Аз нищо не съм направил на тези хора. Единственото нещо беше, че пеех и рецитирах“, спомня си той.

Преди три години Димитър е нападнат, отново от непознати. Тогава губи зрението на едното си око. Сега семейството му прави всичко възможно да намери биячите. По ирония на съдбата и двамата родители на Димитър са очни лекари.

„Много млади хора се обадиха в интерес на това, че ние сме с вас, вие не сте сами. И тези млади хора минават от тука, стискат му ръката, това е. Все пак той остава за цял живот сляп“, казва бащата на Димитър, д-р Васил Русев.

Семейството е подало жалба в полицията. Разследването по случая продължава, въпреки че свидетели не са установени. Засега СДВР не предоставя информация по казуса и отказва да отговори преди екипа ни на обвиненията на близките, че Димитър е оставен безпомощен в нощта на нападението.