Окончателно – разпределиха как ще се харчат парите за здраве от догодина, а медицинските специалисти прекратиха протеста си след среща с министър Ананиев.

Според новите правила половината от приходите на болниците ще се харчат за заплати на медиците и персонала. Това ще се случва ясно определени правила от директора на лечебното заведение.

Условието на сестрите е те да бъдат публични и публикувани на сайт. Ако не срещнат разбиране и за другите си искания, са готови на още протести.

Националният рамков договор, подписан днес в Министерството на здравеопазването, определя как ще се харчат парите за здраве през следващата година, а едно от исканията на протестиращите медицински сестри е да бъде определен фиксиран процент от приходите за клиничните пътеки, които да се отделят за заплати. Според договорката той ще бъде 50%.

Така например, ако приходът на една болница е 1 милион лева от клинични пътеки, най-малко 50% или 500 000 лева ще се отделят за заплати.

Промяната се очаква още в петък да бъде гласувана в Министерския съвет, след което да влезе и в Народното събрание.

От следващата година заплатите на лекари и медицински сестри ще бъдат обвързани помежду си.

„Ако медицинската сестра взима 1000 лева, лекарят ще взима 1600. Най-грубо казано, но  и двете ще са не по-малко. Ако имат приходи може да е над 1000 лева”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. 

Това е прекрасно, но в цялото изречение аз чух само една сричка "ще". С "ще" ние слушаме 10 месеца какво ще се случи. Това трябваше да чуем тази седмица и днес е, че се е случило. Това е проблемът”, коментира Бойка Атанасова.

Затова медицинските сестри разпънаха палатките отново. Настояха още веднъж да бъдат страна по Националния рамков договор. По-късно те събраха палатките след среща с министър Ананиев.

Увеличението на клиничните пътеки ще увеличи заплатите в сектора, но няма да реши проблемите в него смятат лекари.

„Какво от това, че ще увеличиш цените на пътеките  и на някои от тях. Какво от това, че ще влизат повече пари. Ще започнат да се правят повече пътеки. Една голяма част от тях неконтролирано лошо и догодина ще се наложи още толкова пари да бъдат изляти”, заяви д-р Коста Костов - специалист по белодробни болести.

Рамковият договор обаче подлежи на промяна, увериха от Здравната каса

„Това дава тласък на решение на проблема. Няма гаранция и поради тази причина още през февруари - март, когато започнаха да действат и видим какво се случва, ако трябва ние ще се коригираме, включително и разпределение. Но трябва да бъдат достигнати минималните нива”, каза Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК.

Новите правила ще важат както за общинските, така и за частните болници.

Договорът предвижда увеличение на цените на над 250 клинични пътеки. Заделени са повече средства за личните лекари, изследвания и прегледи при специалисти, а за възрастните над 65 години и безплатни протези. Те ще заплащат единствено за труд.

Промените ще бъдат обсъдени този петък в МС, а след ваканцията ще влязат за обсъждане и от депутатите.