Днес е световният Ден на труда, който е официален празник и в България. Почти половин милион българи пътуват за празниците към курортите у нас и в чужбина още от вторник. Най-натоварено е движението по магистралите към Черноморието и по главния път Е-79 към Кулата.

От Пътна полиция информираха за готовност да въведат извънредна организация на движението при необходимост. В столицата КАТ организира така наречените "зелени вълни" - спиране на основни светофари и организиране на движението с регулировчици. Трафикът бе натоварен по Ботевградско шосе, в посока изхода на столицата, образува се и задръстване от моста при Oколовръстния път.

Всички автобуси, заминаващи от столицата бяха препълнени, съобщи Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, цитирана от "Фокус".

В София в ранния следобед започна изключването на големите светофари, за да могат регулировчици да координират движението ръчно. 200 коли на минута излизаха в пиковите часове. Подобна организация ще има и в понеделник, 6 май, а КАТ ще извършва проверки през почивните дни.

В същото време не само трафикът от България е натоварен, но и към страната. По 1000 леки автомобила на час влизат в България през ГКПП "Дунав мост", съобщи аместник-началникът на "Гранична полиция" в Русе Димитър Чорбаджиев. По думите му пристигат предимно румънци, които ще прекарат Великденските празници у нас или в Гърция.

Предпразничното пътуване съвпадна с началото на нова кампания за намаляване на инцидентите. Шофьорите са предупреждавани по пътя си от десетки билбордове "Скоростта убива".