Половин Хасково все още няма канализация. Проблемът е от години, но нито една местна власт не се наема да го реши, защото инвестицията за това би била голяма. Но когато освен канализация, няма питейна вода, път, а до скоро – и ток, това вече граничи с бедствие.

Примерът е от квартал „Хисаря” в Хасково, където заради това хората са решили да спрат да плащат данъци.

Някои носят вода от два километра, други използват кладенци. Канализацията обаче е… на улицата.

„Нямам вода, нямам канализация, токът съм го прекарал на частни начала преди години… За дупките думи нямам, лятно време – прах, зимно време – кал”, обобщава ситуацията местният жител Банко Янкулов.

Проблемът не е само в един квартал – без канализация са всички вилни зони на Хасково, което по площ е половината град. Те са в регулацията на града, стори се ударно, и то законно, а къщите дори нямат адрес.

„Има някакви малки, тесни улички. Улица по смисъла на закона няма. За да бъде изградена канализацията, трябва в цяла ивица да бъде приложена уличната регулация. От там идва проблемът”, казва инж. Драгомир Колев, ръководителят на дирекция „Архитектура, градоустройство, строителство и инвестиции” в община Хасково

Единственият квартал, за който процедурата вече е в ход, е кварталът „Хисаря”. Там планът за улична регулация е готов.

От кметството се ангажираха до края на следващата година поне две от общо над 100 улици да получат канализация и асфалт. Печеливши са хората от ул. „Пещера” и ул. „Белоградчик”.

„Ако успеем да направим ул. „Пещера” и ул. „Белоградчик” и още една улица ще бъде голямо, голямо, голямо постижение. Не е толкова лесно да се каже в какъв срок”, казва инж. Колев 

Именно липсата на срокове обаче тревожи хората. Така се ражда и идеята за „частна” канализация – т. е., хората сами да си решат проблема, със свои сили и средства.

„Техническата инфраструктура е задължение на общината. Това става с пари, но най-важното, то трябва да стене по законов ред. Хората трябва да имат още малко търпение.Чакали са повече от 50 години… Няма да стане с щракване на пръст, няма възможност за магическа пръчка”, казва още инж. Колев.

Вижте още във видео: