Решенията на партиите относно намаляването на субсидиите са взети прибързано, нужен е по-обширен диалог. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов преди провеждането на Коалиционен съвет в Министерски съвет, информира „Фокус“.

Партиите от управляващата коалиция се събира, за да обсъди размера на субсидията за политическите сили.

„Очаквам и се надявам на разумно решение и, дай Боже, колективно. Естествено, възможно е да не постигнем общо решение, но ще се опитаме да го направим“, заяви Симеонов.

Той отказа да коментира референдума, на който гражданите подкрепиха намаляването на субсидиите. „Защото в такъв референдум можеше да има и други въпроси, които биха унищожили държавата и много хора биха ги подкрепили. Като например „подкрепяте ли ДДС да бъде 1 лв.“, коментира Симеонов.

На противоположното мнение са от „Атака”. Партньорът на НФСБ в малката коалиция смятат, че трябва да се удовлетвори мнението на гражданите за премахване или намаляване на субсидиите.

„С партньорите от малката коалиция по някоя дума си казваме, но не сме разговаряли за субсидиите. Сега ще говорим за това“, обясни зам.- председателят на „Атака“ Десислав Чуколов.

Той допълни, че Волен Сидеров е в Москва и затова няма да може да присъства на срещата.

Във връзка с предложението на ДПС да има външно финансиране, той заяви, че не може да има спонсорства. „Какво означава външно финансиране? Едно семейство, когато няма пари в него, мъжът се хваща и работи втора работа. Все едно ние да работим втора работа. Това със спонсорствата не става – когато например се гласува закон, сигурно трябва да излизам на трибуната и да чета „Този закон е с любезното съдействие на еди-кой си”. Трябва да се урегулират добре нещата, да се изчисти политическата система от всякакви съмнения”, заяви Чуколов.