Какво знаем за уговорените американски доставки на газ? Втечненият газ за България пътува от Съединените щати с два танкера.

Те общо са с капацитет от близо 200 млн. куб. метра и трябва да пристигнат през юни. Ще бъдат доставени на станция в Гърция или Турция, а от там синьото гориво ще поеме по тръби към страната ни.

България обаче няма двустранна спогодба с Турция за доставки.

Особеност е и, че при трансформацията от течно в газообразно състояние се губят до 25% от количествата.

На каква цена идва синьото гориво от САЩ и за колко време ще ни стигне? Според управляващите двата кораба, договорени от премиера Кирил Петков, са с капацитет 200 млн. кубични метра, което ще задоволи нуждите ни до юли, а посредници няма.

„След като вече имаме дати за реална доставка, ще има и запазени слотове за терминалите, където ще бъде разтоварен. След това подсигуряваме доставки на втечнен газ от други доставчици на втечнен газ и увеличаване на количествата на азерския газ“, каза Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“.

От „Демократична България“ са категорични, че газът от САЩ ще бъде по-евтин и посредници в доставката винаги има, а от левицата искат да продължат разговорите и с „Газпром”. „Когато си купувате от „Газпром”, вие не го купувате от тях, купувате го от „Газпром експорт“, който също е посредник при продажбата на газ. Тоест посредници винаги е имало“, каза Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

Според опозицията втечненият газ от САЩ ще стигне едва за месец и може да надмине по цена руския заради посредници на терминалите.

От „Има такъв народ“ изчакват подробности около доставката на американския втечнен газ, а от „Възраждане” заявиха, че „не вярват на премиера за договорени танкери, докато не ги видят”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!