Трусът около избора на шеф на БНБ - на какво се дължи, има ли потенциал да разцепи коалицията и как ще приключи? Това коментираха в bTV Новините политолозите Първан Симеонов и Петър Чолаков.

„Управителят на БНБ ключова длъжност безспорно, така че това е възможност да се премерят силите на партиите в управляващата коалиция. Има контекст, както искате го тълкувайте, от гледна точка на тези конспиративни теории, които се развиват дали евентуално един или друг от кандидатите  няма да отвлече, както се казва, държавната банка в една или друга неприятна посока, но аз не бих влязъл в този контекст. За мене той е по-скоро несериозен. Тази ситуация трябваше да бъде избегната и да не се предлагат политически фигури, а просто професионалисти“, каза Чолаков.

„То може и до там да се стигне в крайна сметка - да остане една по-скоро професионална фигура или да се намисли някаква нова кандидатура. Остава патова ситуация, а когато двама се карат, трети може да спечели“, допълни Симеон Първанов.

Снимка: btvnovinite.bg

“Защо е важен този пост? Вероятно и във връзка с предстоящото, надяваме се, влизане на България в еврозоната и ситуацията с КТБ на времето показа защо е важен този пост“, посочи Симеонов.

Според него логиката показва, че изборът на управител на БНБ няма да доведе до разпад на коалицията, ако има тема, която да причини падане на правителството това би била Северна Македония и членството ѝ в ЕС.

„Помните навремето ГЕРБ се опитваше такива горещи картофи да ги прехвърли голямата партия в коалицията ги прехвърли на малките. Тук имаме поредица от кризи, в които малките ще опитват да прехвърлят горещия картоф на Петков. Това се случва и другото, което може да се случи, в един момент е да започнат да стават тематични мнозинства, тоест колаборации не по оста за и против Борисов, която наблюдавахме, а например по въпроса за военната помощ за Украйна колаборация по оста изток запад“, каза Първанов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Близо 70% от българите мисля, че  по-скоро биха помислили Северна Корея да стане член на Европейския съюз, отколкото Северна Македония, така че не мисля, че биха рискували управляващите. На пръв поглед парадоксално, доста различно с това, което наблюдавах при управлението на Борисов, когато всъщност голямата партия в третия кабинет на „Борисов“, разбира се, ГЕРБ беше тази, която задуши патриотите, по-малките партньори в управлението, а сега по-скоро подкрепата за „Продължаваме промяната“ върви надолу, докато Българската социалистическа партия, ако се отчитат последните проучвания, се покачва около процент. „Демократична България“ по-скоро качват. „Има такъв народ“ също вървят по скоро надолу. И тук е любопитно защо това се получава. Получава се, според мене, защото и „Демократична България“ и БСП са доста категорични, доста разпознаваеми в позициите, които заемат, макар и да са диаметрално противоположни становища и по отношение на войната в Украйна, санкции и така нататък. Така че тук всъщност изкушението в дългосрочни даже бих казал и средносрочен план е да не се опитат един или друг партньор в коалицията да трупа актив на гърба на другите“, каза Чолаков.

Според Първан Симеонов войната в Украйна е стабилизиращ фактор, защото никой не иска предсрочни избори по време на такъв конфликт, но въпреки че логиката е срещу това, понякога тя не е решаваща: „Нямаше логика Путин да нападне Украйна, но той я нападна“.

Чолаков също не прогнозира предсрочни избори в близко бъдеще и няма логика в такава стъпка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!