Какво впечатление направиха депутатите и заявките на партиите в първите дни на 45-ото Народноп събраяние? това се опитаха да разкодират политолозите доц. Румяна Коларова и Даниел Смилов в судиото "Новият парламент - сега накъде?".

„Прави ми впечатление, че има хора в парламента, които не знаят къде са се озовали, още повече че депутати на новите партии са опитни парламентаристи.  Това, което се случва в парламента, е далеч от парламентаризма, прилича на предизборна кампания, но не за парламентарни, а за президентски избори. Създава се плацдарма, върху който ще стъпи президента“, смята доц. Румяна Коларова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма нищо необичайно в случилото се през първите дни на новия парламент. Не съм съгласен, че имаме мнозинство всички срещу ГЕРБ. Имаме мнозинство без ГЕРБ. Имаме възможност дори за мнозинство без ДПС и ГЕРБ, което прави този парламент специфичен“, казва пък Даниел Смилов.

Според него прекалено дълго време сме имали управление от мнозинства, доминирани от ГЕРБ, което е довело до захват на държавата, „а този парламент е възможност да се направи нещо срещу тях“.

„Всички говорят, когато става въпрос за управление, без „Има такъв народ“. Очаквам да чуя нещо адекватно политическо от тях. Не чувам нищо за бъдещето на България“, казва Коларова.

„Има много неща, около които може да се състави кабинет като ваксинацията или съдебната реформа“, смята пък Смилов.

Снимка: btvnovinite.bg

Политологът обаче също не вярва, че бъдещото правителство ще изкара целия си мандат и, според него, то ще бъде технократско.

Смилов също смята, че инициативата е в партията на Слави Трифонов и „те трябва да внесат по-голяма яснота“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!