„Партия на зелените" ще се яви самостоятелно на изборите за Европейски парламент през май, съобщи председателят й Валентин Симов. Освен лидера на партията, в листата ще фигурират Елена Атанасова, Иво Атанасов, Деян Пенчев, Христо Дунчев и Ивелина Йотова.

Председателят обяви още, че „Партия на зелените" подава колективен иск срещу държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие и Министерството на околната среда и водите по Закона за отговорността на държавата и общините за вредите, причинени на гражданите и юридическите лица от „незаконосъобразни актове и бездействие”.

По думите му, поводът е заповедта за промяна на влезлия в сила Общ устройствен план на Царево, издадена от настоящия регионален министър. Според партията заповедта нарушава основни права на собствениците на земи в община Царево, включително и тези от Лозенец, Синеморец и Малко Търново.

Симов настоя, че частичната промяна на плана на практика означава изработването на нов, което според него ще отнеме най-малко три години.

„Процедурата, предприета от Министерството на регионалното развитие за промяна на ОУП на Царево, е всъщност заобикаляне на решението на Върховния административен съд, което категорично и ясно казва, че „общите устройствени планове, съгласно Закона за устройство на територията, са необжалваеми", подчерта Симов.

„Действително законът регламентира, че е възможна частична промяна на ОУП, но никъде не е казано, че това трябва да стане два дни след влизането на плана в сила", заяви Валентин Симов.

От партията взеха отношение и за изборното законодателство. „Приемането на новия „стар" Изборен кодекс не решава основен въпрос - какъв ще е политическият модел на страната”, посочиха от „Партия на зелените". От там заявиха, че са за по-широка демокрация и за достъп на гражданите до властта. „Искаме 120 депутати да се избират мажоритарно и още толкова – пропорционално”, заяви Валентин Симов.

Той и партията му нямат общо с ПП "Зелените", която напусна Реформаторския блок и чиито лица се виждат на повечето големи екологични протести от последните години. Симов е обвиняван от други "зелени" активисти, че обслужва интересите на определени бизнес кръгове. Той, на свой ред, твърди, че опонентите му вземат пари, за да спират проекти, свързани с летния и зимния туризъм.