„Масова хипноза и психоза” продължават да пречат на продуктивния дебат в пленарната зала дни след удължаването на мораториума за покупка на земя от чужденци по предложение на „Атака”.

Заключението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че до приемането на мораториума с гласовете на БСП, ГЕРБ и националистите се е стигнало заради „популизмът на „Атака” и всеобщата лудост”, стана предмет на оживени дискусии, в които обаче фокусът от противоконституционния и антиевропейски характер на решението беше изместен върху интерпретации за менталното здраве на представителите на отделните парламентарни групи.

„Тези политически сили, които сега се въртят като обран турист, трябва да отговарят, и не мога да разбера, защо нещо, което са гласували във вторник, сега го обявяват за лудост или за масова психоза. Борисов е лидерът на най-голямата парламентарна сила в парламента и би трябвало да има по-сериозно отношение към решенията на парламента и да не ги обявява за упражнения за масова хипноза и психоза”, посочи лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

Той благодари на онези 89 народни представители от ГЕРБ, гласували в полза на удължаването на мораториума, които по думите му „изпълниха своя граждански и патриотичен дълг”. „Това е жест, който направиха и те, и тези 59 депутати от Коалиция за България, и 23-та представители от „Атака", заяви още лидерът на националистите.

„Могат да бъдат изпълнени с гордост, и да кажат, че най-накрая са направили нещо полезно. Ние вдигнахме и рейтинга, защото в момента хората в България, електората, ни засипват с поздравления за решението, което е взето в парламента. Вместо това да бъде водещо за нашите политически лидери и държавници, виждам едно лабилно и нестабилно положение. Мога да предполагам, че това идва от натиск отвън, но защо се поддават на него”, каза още Волен Сидеров по отношение на многобройните критики към решението, което е в пълен разрез с Договора за присъединяване на България към ЕС.

Лудостта се превърна и в основна тема на спора между депутата от ГЕРБ Ирена Узунова и зам.-председателя на Народното събрание Мая Манолова, които се „замеряха” с взаимни обвинения от парламентарната трибуна.

В декларация, прочетена от Узунова, парламентарната група на ГЕРБ поиска оставката на правителството и предсрочни избори заради „този режисиран сценарий” и „противозаконната клеветническа кампания”. В нея обаче не се обръща особено внимание на гласувания мораториум, а още по-малко – на ролята на ГЕРБ в приемането му. Вместо това парламентарната група се връща на разпределението на мандатите в 42-то Народно събрание и на случая с костинбродските бюлетини в деня на размисъл.

„Слушахме патетичното слово на депутатката от ГЕРБ, но там не се споменаваше нито парламентарна група, нито лидер на парламентарна група, не можахме да разберем за кого става дума. Членове на ГЕРБ на крака ходиха в стаята на парламентарната група, която била срам за българския парламент. Става дума за г-н Сидеров и групата на „Атака” и ръководството на ГЕРБ, които молеха за общи действия. Лидерът на ГЕРБ, пребивавайки вече в Брюксел, направи следното твърдение: „Подведени от всеобщата лудост 150 депутати гласуваха мораториум”. След като оценката на вашия лидер е, че сте обзети от лудост и популизъм, защо тук ни губите времето?”, попита Мая Манолова.

„Разбирам, г-жа Манолова, която всеки път ще скача няма да кажа като какво на червено, като чуе думичката донос. Не мога да твърдя какво вие сте говорили с „Атака”, но не прехвърляйте върху нас вашите задкулистни игри”, бе ответният коментар на Ирена Узунова.

„Това, че парламентарната група на ГЕРБ е обзета от лудост и популизъм не е моя оценка, а оценка на вашия лидер”, продължи Манолова и призна, че се е срещала с групата на „Атака”, но подчерта, че не твърди, че са „обзети от лудост и популизъм”.

Тя също продължи спора за случая „Костинброд” с познатата реторика и аргументи. „Подписала съм се под сигнала за Костинброд и той се оказа истина. Не можете да преживеете, че не ги пуснахте в употреба и че никога повече Бойко Борисов няма да бъде премиер, Цецка Цачева няма да бъде председател на Народното събрание и депутатите ви министри”, заяви тя за пореден път.

Ирена Узунова заяви, че за пореден път е направен опит БСП да избяга от своята отговорност. „БСП подкрепи с 59 гласа мораториума за продажба на земя на чужденци. Нека групата намери причината, а да не я търсят сред нас. Във вторник лъсна за пореден път, че вие като мандатоносители нямате мнозинство в този парламент и трябва да подадете оставка”, каза Узунова.

„Тая рубрика ще продължи докато си споменавате имената и докато се търпите така”, посочи председателят на Народното събрание Михаил Миков в опит да прекъсне безплодната дискусия.

Значително по-умерен и въздържан в позицията си по темата беше зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който посочи като важно „да изпълняваме ангажиментите си по Договора за присъединяване към Европейския съюз”.

Въпреки че решението е вече факт, според Цветанов анализът на последствията от него не е закъснял.