Председателят на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов заплаши с оставка, ако съдът се нанесе в сградата на бул. "Цар Борис ІІІ" 54 (бившето ГУСВ), преди да бъдат отстранени всички проблеми при ремонта, съобщи „Правен свят”.

В момента СРС, който е най-натовареният съд у нас, се намира в претъпкана сграда зад УАСГ, която се нуждае от ремонт. Според административния ръководител, обаче, новият „дом” на част от магистратите все още не е готов.

Макар ДНСК да са издали разрешение за използването на сградата, назначена от председателя е открила сериозни проблеми.

Методи Лалов обобщипричините, заради които не иска съдът да се мести в сградата в този ѝ вид: в момента тя все още пропада заради слягане след отводняване, има пукнатини по носеща колона, които не се знае дали са опасни, мястото за архива се наводнява, подовете на места потъват, някои врати са криви, а вече има олющени первази.

Отделно, трябва тепърва да се строи козирка и да се изгражда паркинг.

За всичките проблеми около новата сграда стана ясно, след като правосъдният министър Зинаида Златанова дойде на инспекция, на която присъства и строителя.

Трите страни не стигнаха до консенсус по нито един въпрос – Лалов е категоричен, че има много проблеми след ремонта, министър Златанова пък смята сградата за хубава и нова, а строителят каза, че още чака над 2 млн. лева, които не са му платени, а някои строителни работи били извършени на добра воля от фирмата му.

"Вие ще влизате ли или няма да влизате? Дайте в дух на прозрачност да си го кажем веднага", обърна се Златанова към Лалов, като вметна, че той сам си е наел експерт, който да анализира сградата, след като ДНСК са разрешили използването й.

По думите ѝ, това било все едно тя да наеме адвокатска кантора, която да анализира съдебните актове на Лалов. Той пък отвърна, че не може да се прави такова сравнение и обясни, че не е наемал, а е помолил експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия да дадат становище.

"Няма да подпиша и да започна процедура по нанасяне, докато не бъдат отстранени проблемите, които констатирам. Ако това се възприема като спирачка за решаване на сградния проблем, аз съм готов на другия ден да си подам оставката, за да не спирам съдебния състав”, категоричен беше Лалов.

"Няма никаква драма, ако Софийският районен съд не се нанесе тук. Знаете, че сградният проблем е много сериозен в цялата страна, има и други органи на съдебната власт, които могат да бъдат настанени в тази хубава нова сграда", отвърна Златанова.

След спора между двамата думата взе Филип Господинов от фирмата, извършила ремонта. По думите му причината за надигналия се в някои стаи ламинат е изгнило дюшеме под новото покритие. Правосъдното министерство било уведомено, но обявило, че няма пари за ремонт на основата на пода.

По отношение на потъването на сградата, Господинов посочи, че тя е била 15 години във вода и след дренажа и отводняването е започнал процес, който все още не е приключил.

По думите му някои от констатираните проблеми се отстраняват „за 5 дни”: "Дайте да не забравяме колко пъти ми извадиха душата, че на 15 март 2013 г. трябва да го открие Бойко Борисов – минус 20 градуса, аз съм работел тука, за да изпълня задачата на държавното ръководство тогава".

Година по-късно, сградата няма нито прерязна лента, нито сигурен стопанин.