Финансовите корекции заради нарушения по европейски проекти няма да доведат до фалити на общини. За това увери вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, предаде БГНЕС.

"Уверили сме общините, че нормалното функциониране на нито една от тях няма да бъде застрашено поради финансови корекции и няма да допуснем да има фалирали общини заради спрени плащания от ЕК. Но за огромно съжаление финансовите корекции ще ги платим всички ние", посочи тя.

По време на изслушването си в Парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Златанова обясни, че няма как да бъде отказано плащане на изпълнителите, защото законите не го позволяват, но в повечето случаи възложителите са общините и действително пред тях проблемът може да бъде сериозен.

"Понякога размерите на финансовите корекции надвишават бюджета на дадена община, но когато общините са имали смелостта да направят такъв проект, е трябвало да предвидят и такива рискове", заяви вицепремиерът и допълни, че рисковете е трябвало да бъдат предвидени и от Управляващия орган на ОП "Околна среда".

"Работим усилено за възстановяване на плащанията", увери Златанова и припомни, че откакто плащанията от ЕК са били спрени, те са поети от държавния бюджет. Тя разкритикува управлението на ОПОС по време на предходния парламент и не се ангажира със срокове, в които ще бъдат възстановени плащанията от Брюксел.

Вицепремиерът обясни, че текат срокове, в които трябва да бъдат коригирани системите за контрол. Златанова каза, че е рано и да се говори за окончателните финансови корекции, защото процедурата, открита от ЕК на е приключила.