Наследството, което заварих в Министерството на правосъдието не беше от най-добрите. В специализираната администрация имаше назначавани шофьори, а в дирекцията, отговаряща за обществените поръчки нямаше нито един юрист. Това заяви вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова пред депутатите от парламентарната правна комисия.

„Заварихме натрупани дългове, неплатени данъци около 8-9 милиона лева, неразплатени договори с доставчици и изпълнители, включително и по договори, за които министерството е осъдено да се разплати. Намерихме и забавени проекти по европейски програми, някои от тях бяха забавени с 33 месеца”, допълни още Златанова.

По думите й, тя предпочитала да работи, за да навакса изоставането, вместо да се оплаква. Въпреки това истината за тежкото наследство нямало как да бъде скрита. „Оплакването не е моят стил и не е и стилът на това правителство”, добави министърът.

„Следя с интерес и внимание изборът на съдебен инспектор. Аз съзнателно не се намесвам в процеса. Няколко пъти подчертах, че трябва да има нов съдебен инспектор, но нито по отношение на кандидатите, нито по отношение на процедурата на Народното събрание, не съм се намесила и нямам намерение да се меся”, каза още Златанова и съобщи, че най-късно до края на януари ще бъде представен анализ как работят съдебните изпълнителите в страната.