Правителството прие проект за нов Наказателен кодекс, съобщиха от ведомството. Въпреки опасенията на бизнеса, юристи и редица неправителствени организации, текстът мина в Министерски въвет. Президентът Росен Плевнелиев пък коментира, че бързането с Наказателния кодекс е, за да се спазят срокове в "12 без 5".

Безпочвени са всички притеснения за прибързаност и недостатъчно обсъждане на проекта за нов Наказателен кодекс. Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова след заседание на МС.

„Направихме достъпно за всеки гражданин обсъждането на този закон. Не съм привърженик на обсъждането в рамките на два часа, от няколко души, в една зала, игнорирайки всички останали менения. Обикновено се канят хора, които ще подкрепят позицията ни. Ние постъпихме съвсем различно”, твърди Златанова.

„Възможни са още компромиси в зависимост от това какво мисли обществото. Текстът за филмиране и заснемане на народни представители отпадна”, гарантира министърът. Златанова декларира, че е готова за дискусия по другия според текст – този, предвиждащ затвор за работодатели, които не плащат, осигуровки.

„Ако синдикатите и работодателите прегледат своето споразумение, аз съм готова на дискусия. В ЕС няма наказателна отговорност за неплащане на осигуровки, но в ЕС няма такава сива икономика, като в България”, подчерта правосъдният министър.