По темата за проблемите с европейските средства, това правителство трябва да плати сметката на предишното правителство. Това коментира на пресконференция вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Тя коментира, че са получени коментарите на Еврокомисията по изпратения вариант на споразумението за партньорство. „Препоръките ще бъдат обсъдени с министрите и ще работим по тях. ЕК е одобрила проекта за Северната тангента на Околовръстния път”, обясни Златанова.

„В последните дни сме свидетели на груби манипулации, че правителството има определено отношение към европейските средства. Всичко, което се случва, е в резултат на предишното управление на европейските фондове. Аз държа всичко да е точно и прозрачно, и да боравим с факти. Аз първа предупредих за проблема, който ни очаква по ОП "Околна среда". Ние първи предупредихме министъра на земеделието, че предишното правителство многократно е забавяло средствата от ОП Програма за развитие на селските райони”.

„Това са нещата, ние боравим с факти. От първия си ден това правителство работи, за да се минимизира рискът от загуба на европейски средства. Работим, за да се усвоят възможно най-много средства. Що се отнася до писмата и работа на Агенцията по заетостта – рискът за усвояване на средства до края на тази година е възможно да бъде сведен до минимум”, каза още Златанова.