Преди да се пристъпи към промяна на законодателството, трябва отговорните институции да си свършат работата. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в предаването „Тази сутрин” по bTV в коментар за изчезналия убиец от дискотека „Соло” Илиян Тодоров, който получи доживотна присъда. Неговият случай е вторият след този на дупнишките бизнесмени Братя Галеви, които също избягаха от правосъдието.

„Това не се е превърнало в практика, случаите са единични, но не трябва да има и такива – всички осъдени трябва да бъдат намирани и никой не трябва да има възможност да избегне правосъдието”, коментира Златанова.

Тя припомни, че Тодоров е бил оправдан на първа инстанция и тогава му е наложена мярка „подписка”, която не е била изменена до края на процеса. „Тези въпроси висят от години – как стават такива обрати на различните инстанции, как е възможно 1/3 от касационните съдии да подписват решения с особено мнение? Важно е как се прилагат мерките”, препоръча правосъдният министър и попита какво би станало, ако обвиняем прекара в затвора години, а накрая бъде оправдан.

„Магистратите, освен независимост, която е защитена от закона, имат и задължение за отчетност пред обществото”, коментира още Зинаида Златанова и обясни, че по дела с толкова висок обществен интерес мотивите на магистратите трябва да бъдат обяснявани пред обществото, защото само така ще бъде върнато доверието на гражданите в съдебната система.

„Не трябва да политизираме този въпрос – кой кого хваща и кой го пуска”, допълни Зинаида Златанова с препратка към коментари на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов през годините му на поста.

„Призивът ми е всички да си вършат работата както трябва”, обясни Златанова и призна, че очаква случаят с Илиян Тодоров да бъде отразен критично в предстоящия през януари мониторингов доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред, както е бил отбелязан и случаят с Братя Галеви.

Парите по ОП „Околна среда”

Вицепремиерът с ресор усвояването на фондовете от Европейския съюз изрази надежда до месец март да бъдат възстановени спрените плащания по Оперативна програма „Околна среда”. Тя обясни, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще бъде готово с изпълнението на последните препоръки на ЕК и по-рано, но поради технически причини плащането на ресурсите към всички държави се спира в периода между декември и март. „Това ще намали вредния ефект за страната”, увери Златанова.

Тя подчерта, че финансовият баланс от членството на България в Европейския съюз със сигурност е в полза на страната дори преди да е усвоила всички средства от настоящия програмен период.

„В ЕС не става дума само за пари и това е ситуацията в Украйна – това са общи ценности, обща история, общи принципи на свобода и демокрация. Парите са само израз на тази солидарност”, подчерта Зинаида Златанова и призова разговорът за ЕС да не е само на нивото на парите.

Назначения

Зинаида Златанова защити назначаването на Садифе Мехмедова за съдия по вписванията. Мехмедова, която има 5-годишен стаж, сменя на поста Илиана Дикова, която има 15 години стаж по професията и два пъти е била председател на Асоциацията на съдиите по вписванията.
„Садифе Мехмедова е уважаван професионалист с опит, по нищо не отстъпва на колегите си. Това е първото назначение, което се случва в моя ресор, което е подложено на съмнения. Досега с моя екип лансираме само доказани професионалисти”, заяви Зинаида Златанова.

„Притеснява ме, че говорим за колега с турско име – няма да позволя да се спекулира с това. Втори фактор на дискриминация е, че е дъщеря на областен координатор на ДПС в Кърджали”, подчерта правосъдният министър, отхвърляйки критиките към назначението.