Предишното правителство на Бойко Борисов си бе "сложило розови очила" по въпроса за бюджета на Европейския съюз за програмния период 2014-2020. То не отчиташе реалните проблеми, с които се сблъсква целият съюз, заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

„Европейският бюджет е намален за целия съюз за пръв път в историята му. Причините са напълно разбираеми – кризата в европейските икономики, мерките за намаляване на разходите в много държави. При това положение Европейският парламент взе решение за намаляване на средствата”, обясни Златанова пред "Преса".

Според нея, правителството на ГЕРБ записа 2,8 милиарда евро допълнително земеделски плащания на площ като увеличение на бюджета за България. „А всъщност всички знаем, че е договорено постепенно нарастване на директните плащания още при присъединяването ни към ЕС. Така на практика се получава дори увеличаване на пакета за България, защото преките плащания са много голям дял от средствата, почти половината”, заявява министърът.

Тя смята, че именно тук се крие една от причините за разминаванията с ГЕРБ, които твърдят, че европарите са повече. „Също така към сметките се прибавят и средства, които са на разположение на България, но не са включени в оперативните програми. Те са под условие. Такъв е Механизмът за свързване с Европа”, заяви Златанова и добави, че „всеки може да вземе една цифра и да я представи за свой успех”.

Вицепремиерът подчерта, че „усвояването е най-същественото, защото нашите пари са само тези, които сме успели да използваме - това е истината, а останалите са виртуални”. Тя още веднъж изтъкна, че политизирането не помага за усвояването на еврофондовете и те не трябва да са някакво "партийно състезание".

Златанова каза още, че България е на предпоследно място по усвояване, преди Румъния. Така било в продължение на 7 години и затова ситуацията трудно можела да се обърне за 5 месеца.