За мен еврофондовете са едно упражнение по тиймбилдинг за българските политици, защото там трябва да работим заедно, няма друг начин. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред медиите сред участието си в дискусията "Седемте европътя пред България до 2020: предизвикателства пред бизнеса". Такива дискусии ще бъдат почти ежедневни, обеща вицепремиерът.

„Виждате, че в момента се договаря един нов фонд за най-уязвимите групи в Европа – става дума за храна и най-необходимите стоки от първа необходимост, за най-бедните и от който и ние ще се ползваме. Такива средства се получават и сега, по линия на земеделските програми, но в следващия програмен период Европейският социален фонд ще поеме това финансиране. Наистина преговорите ни продължават и тогава, когато всички държави знаят с какво ще разполагат, ще знае и България, цифрите са индикативни, нова информация няма”, коментира Златанова.

Тя определи дебата за начина на усвояване на еврофондовете като много важен. „Там имаме европейски законодателни инструменти, които в голяма степен ни дават рамката как да ги управляваме и ние се съобразяваме с нея. Много е хубаво, че вече започваме дебатите по конкретните ОП, там са истинските мерки, които ще помогнат на бизнеса, на земеделците, на социалните партньори и на всеки един гражданин, е мнението на вицепремиера”.

Темата за еврофондовете и каква част от тях ще получи страната ни в следващия програмен период предизвика остър спор между управляващите и ГЕРБ през последните седмици. От кабинета обявиха, че партията на Борисов носела „розови очила” по отношение на твърденията си, че България ще получи повече средства в сравнение с предходния период. От ГЕРБ пък обвиниха настоящите министри в непрофесионализъм.