Страната ни е застрашена да бъде сред последните в ЕС по усвояване на средства от сегашния евробюджет. Мрачната прогноза е на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Заради натрупани проблеми с планирането на бъдещите разходи спешно трябва да защитаваме и парите, които очакваме за периода от 2014-а до 2020-а година, заяви Златанова от Брюксел, цитирана от БНР.

Според нея трябва да се направи много сериозна обосновка къде ще се инвестират тези средства. „За съжаление, няма никакво приоритетизиране, което аз да наследя. Няма никаква стратегическа посока, която да е зададена в миналите две, три години.

Няма базови визии в сектори като например здравеопазване, образование, на които ние да стъпим и върху които да убедим Брюксел, че тези средства ще бъдат инвестирани правилно”, коментира Златанова.

„Тоест, индикативно ние имаме сума, но тази сума трябва да бъде защитена сега тепърва в мълниеносни срокове”, допълни тя.

По отношение на ресора си правосъдие Златанова не очаква проблеми заради това, че няма стаж в системата. Тя обясни, че това не е изключение в Европейския съюз.

„Мисля, че досега не сме имали наистина министър на правосъдието в последните 20 години, който няма в някакъв етап от кариерата си и магистратски стаж. За същото това време, за съжаление, в последните 20 години, съдебната система не напредна и не се модернизира достатъчно. Ще спра дотук дипломатично, съпоставяйки само тези два факта”, посочи тя.

„Човек на България”

Златанова отговори отрицателно на въпроса дали е получила една от най-високите позиции в страната благодарение на Моника Йосифова или на Меглена Кунева каквито догадки имаше непосредствено след съставянето на кабинета „Орешарски”.

„Първо, нека да отговоря с не. Моето присъствие в кабинета не се дължи на нито един мой колега или познат, когото съм срещнала през 15-те си години кариера в София и в Брюксел. Може да смените тези две имена с всеки друг и отговорът ми отново ще е не. Аз съм човек на България и съм човек на тежката работа. За съжаление в последните години стигнахме много различни видове позиции или задачи да се възлагат на хора, които са наши, на хора, които може би не са най-компетентните, но за сметка на това са верни на една или друга група хора”, обясни Златанова.