Бившият шеф на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликта на интереси Филип Златанов, който вчера окончателно получи условна присъда, не е бил подвеждан под отговорност за съдържанието на тефтерите си, в които имаше имена на политици, инструкции и инициали. Това подчерта пред bTV адвокатът му Ирен Савова.

Тя посочи, че клиентът й е бил съден за престъпление по служба. „Не е изпълнил служебните си задължения, като не е предал за публикуване и е задържал в себе си оригиналът на 3 екземпляра на решения с цел да набави облага за президента Плевнелиев – не допускайки да стане обществено достояние, че спрямо него има сигнал в комисията и е водено производство”, обясни Савова.

Другият случай е свързан с бившата зам.-председателка на Комисията по финансов надзор Димана Ранкова, на която не е било предоставено решението на комисията и особеното мнение към него и така не е могла своевременно да го оспори и да се защити.

По отношение на тефтерчетата, които бяха своеобразен лайтмотив на целия сюжет със Златанов – от задържането му и представянето на избрани страници от прокуратурата през изчезването им и обратът в съдебните производства, адв. Савова посочи, че „цялата общественост беше подведена”.

„Ако тези тефтери бяха представени пред съда, щяхме да сме свидетели на едни доста манипулативни доказателства”, отбеляза тя.