Участниците в предизборния дебат на bTV – Красимир Каракачанов, Ивайло Калфин, Трайчо Трайков и Веселин Марешки, избраха да зададат повече въпроси към отказалите участие кандидати – Цецка Цачева и Румен Радев, отколкото към останалите участници в студиото.

Каракачанов попита и Цачева, и Радев дали ще подкрепят политиката на Брюксел за разселване и трайно настаняване на мигранти в страните от ЕС. Той попита и всички присъстващи в студиото дали биха работили за увеличаване на пенсиите в България.

Другите трима кандидат-президенти признаха, че пенсиите у нас са унизително ниски.

Ивайло Калфин също зададе въпрос на неприсъстващия кандидат на БСП Румен Радев – дали е готов да отстоява българските интереси пред американския и руския президент.

Марешки пък попита Радев дали, след като е „съсипал военновъздушните сили”, новата кауза в живота му е да стане президент.

Въпросът към Трайчо Трайков дойде от водещите, защото по-рано в разговора той призна, че всеки ден някой от Реформаторския блок го заплашвал, че ще му спрат парите за кампанията. Въпросът към него беше кой го заплашва, но Трайков отказа да назове конкретни имена.

Трайков избра да зададе въпрос на Калфин – защо преди месеци е подкрепял ген. Радев и се е изказвал ласкаво за него, а сега е променил позицията си.

Ивайло Калфин призна, че АБВ е направила много компромиси в името на единна лявоцентристка кандидатура, която е била провалена от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Участниците в дебата отговориха и на въпроса защо хората трябва да гласуват за всеки един от тях. Ето и техните отговори:

Красимир Каракачанов: За да не делим нацията на леви и десни, трябва да отстояваме българските национални интереси. Българският президент трябва да е патриот.

Веселин Марешки: Аз съм единственият различен.

Трайчо Трайков: Моята политическа биография е ясна, не съм допускал грабеж на национално богатство.

Ивайло Калфин: Аз съм готов да се обърна към проблемите на хората – тези на младите хора, на жените, на хората в отдалечените райони.