Ръководството на ГЕРБ заподозря ръководството на ДПС в „интересни процеси”, довели до ситуацията, в която прокуратурата да разследва гражданина, а не политика Христо Бисеров. Срещу последния бе образувано досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари в четвъртък. Прокуратурата се задейства по сигнал на ДАНС, няколко дни след като зам.-председателят н ДПС и парламента подаде оставка от всичките си постове в неделя.

Оказа се, че голяма доза от разкритията се основават на дългогодишен опит в службите и политиката и намиране на „трудно проследима” логична връзка между партийни рокади и преводи на големи суми от една държава в друга.

„Парламентарната група на ДПС е тази, която трябва да даде истината за всичко това, което се случва”, призова тази сутрин зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Запитан в качеството си на бивш вътрешен министър дали е разполагал с информация за Бисеров, той отказа коментар.

Малко по-късно обаче той се позова на неясен източник и заяви: „Това, което се говори, е свързано със сериозни финансови преводи, които са направени от една държава към друго място”. В разпространено от прокуратурата бе обявено, че в данните на ДАНС се твърди за „извършването на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна”, с титуляри Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков, който също е разследван.

„Явно понеже информацията няма как да бъде скрита, в тази връзка се предприемат действия от съответните компетентни органи”, каза още Цветанов. На въпрос от кога разполага с информация по случая, той заяви: „От достатъчно време, за да мога да направя подобни изводи”.

Думите му накараха парламентарния лидер на ДПС Лютви Местан да зададе въпрос на главния прокурор: „Ако г-н Цветанов се е позовал на информация от прокуратурата, ако неговото твърдение като време следва информация, огласена от прокуратурата, аз се извинявам. Но, ако неговите твърдения предшестват официална информация на прокуратурата, задавам въпрос на главния прокурор – кой и защо има достъп до класифицирана информация”.

Последва наложително обяснение на Цветанов, който се оправда, че твърденията му от сутринта се основават на лични наблюдения. „Човек, който е работил в службите дълги години, човек, който следи и наблюдава политиката и участва в нея последните 4-5 години, може спокойно да направи подобен извод, че подобни политически решения, когато се взимат в една партия, те винаги са свързани с определени парични средства или преводи, които могат да бъдат направени от една държава в друга”, заяви бившият силов министър.

Той обясни, че съпругата му, която е служител на ДАНС, е в неплатен отпуск, за да няма спекулации, и няма как да черпи информация от нея.

Логиката на Цветанов се прехвърли към заключенията на лидера Бойко Борисов, който обяви „интересни процеси” в ДПС.