Найден Зеленогорски напуска СДС, за да продължи „борбата си за свобода, демокрация и просперитет на държавата” в проекта на Маглена Кунева, съобщи самият той. Решението му да напусне партията идва само няколко дни, след като се оттегли от поста на заместник-председател.

По думите му подадената оставка го поставяла на кръстопът – да излезе от политиката, да подкрепи досегашен десет проект или да участва в нов десен проект.

"Реших, че след като 22 години от живота ми са минали в борба за свобода, демокрация и просперитет на държавата, е по-честно да я продължа. Днес обявих пред колегите си в СДС - Плевен, че подавам оставка като председател на Областния съвет на СДС и напускам СДС, като оставам с добри чувства към СДС и към всичко, което се е случило през тези 22 години", заяви Зеленогорски.

Наред с добрите чувства, у него остава и нотка на разочарование от Синята коалиция, за която смятал, че ще обедини автентичната десница, но се случило обратното - Националният съвет решил да я разтрогне. Затова Зеленогорски обмислил възможността да се присъедини към нов проект и на хоризонта се появило движението на Кунева - "България на гражданите".

По-рано напусналият председателския пост на партията Мартин Димитров разконспирира план за унищожаване на Синята коалиция. Оставката му донесе нотка на разпад в политическото приятелство между различните нюанси на синьото. Лидерът на ДСБ Иван Костов обаче побърза да опровергае подобни твърдения.

Бившият кмет на Плевен подкрепи взетото си решение, изтъквайки позитивите на „дружбата” му в неуспелия кандидат за президент: "Смятам, че г-жа Кунева е дала много за България и като министър, и като еврокомисар. Мисля, че имаме общи цели - свобода, демокрация, просперитет, силно присъствие на България в Европа и затова реших , че ще бъде добре да се включа в този проект и да дам силите си да успеем с движение "България на гражданите".

В прощалното си слово Зеленогорски пожела успех на СДС и изрази сигурността си, че бившите му вече сподвижници ще направят всичко да получат добър резултат от парламентарните избори, дори би работил за дясно сътрудничество с тях.

Поредица от „спасителни лодки” започнаха да се спускат от кораба на Синята коалиция през пролетта - няколко месеца след посредствените резултати, които показа на изборите за местна власт. Част от тях стремително „загребаха” към кораба на Меглена Кунева.

Първи „спусна въжетата” кандидатът на ДСБ за кмет на София Прошко Прошков. Последваха го заместник-председателят на националното ръководство Даниел Митов и членовете Петър Николов и Христо Ангеличин, бивш заместник-кмет на София и настоящ общински съветник. Последните двама заявиха, че имат намерение да се присъединят към сдружението на Меглена Кунева „България на гражданите”.

По-късно в декларация до медиите 17 членове и председатели на районни ръководства на ДСБ в столицата обявиха, че прекратяват членството си в партията.

Абдикацията на Мартин Димитров от председателското място в СДС принуди „сините” да си изберат временен лидер. Борис Марков бе натоварен със задачата да подготви вътрешни избори „по никое време”, който да поставят постоянна фигура начело на партията.