Лидерът на ДПС Лютви Местан е притеснен от преподписване на коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок, защото то ще гарантира бързи съдебни реформи и бързо приемане на антикорупционното законодателство. Това коментира в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски във връзка с прогнозата на лидера на ДПС за предсрочни избори 2 в 1 догодина и на оценката му за нестабилност на сегашното мнозинство.

Съпредседателят на ПГ на Блока съобщи, че по анекса към новото споразумение работели и представители на ДСБ, която отскоро е в опозиция на управлението.

Колкото до възможността тъмносиният лидер Радан Кънев и неговата партия да се върнат обратно във властта, Зеленогорски отговори: Рано е да говорим за убеждения.

Самото преформулирано споразумение се очаквало да стане факт в началото на следващата седмица.

В него са залегнали основните неща, за които са водени разговори и са приоритетни за Реформаторите - ускоряване на законодателството по отношение на закона за съдебната власт, промени в процесуалните закони, в Наказателния кодекс. В анекса ще има и времева рамка, което щяло да даде сериозен импулс във взаимодействието на по-малкия партньор с ГЕРБ, разясни Зеленогорски.

В обща декларация от вторник Изпълнителният съвет на РБ настоя срокът да е шест месеца, припомня БТА.