Причина за лошата организация при броенето на бюлетините на тези местни избори е Изборният кодекс и ние предложихме преди шест месеца той да бъде променен. Това обяви на брифинг на Движение „България на гражданите” (ДБГ) ръководителят на предизборния щаб на Реформаторския блок и съпредседател на движението Найден Зеленогорски.

Той отчете, че още на първия тур са избрани 16 кмета, издигнати или подкрепени от РБ. По думите му Блокът има добър шанс на втория тур в още 32 общини. Зеленегорски напомни, че това са предварителни данни, тъй като протоколите още не са обработени и окончателни резултати няма.

От ДБГ ще поискат ръчно броене на преференциите, защото имат информация, че на места в София и Стара Загора не се броят преференциалните гласувания.

Даниел Вълчев от ДБГ пък уточни, че движението ще подкрепи предложението от ГЕРБ промени в Конституцията, с които да се отмени депутатския имунитет. Причина за това предложение стана поредния скандал около лидера на „Атака” Волен Сидеров, който в изборната нощ нахлу в НАТФИЗ и се наложи да бъде извеждан оттам с полиция. Имунитетът никога не е имал за цел едно лице да се откроява от нормалните граждани и да върши безобразия, коментира Вълчев.

Лидерът на движението и вицепремиер Меглена Кунева благодари на всички българи, които са гласували и на тези, които са подкрепили кандидатите на РБ. Тя отбеляза като положителен факта, че реформаторите са се явили като единна формация в повече от 90% от общините, в които имат кандидати. Според нея единната регистрация на РБ е трябвало да се случи по-рано и е важно да се работи в бъдеще за оформянето на самостоятелна физиономия на Блока.