Още на първото си заседание временната анкетна комисия за имунитетите на лидера на „Атака” Волен Сидеров и депутата Десислав Чуколов разреши на парламента да гласува сваляне на защитата им от наказателно преследване.

Това стана след гласуване, в което всичките 12 присъстващи членове на комисията бяха „за”.

Председателят на комисията Димитър Главчев обясни, че заседанието на комисията е било закрито, защото има данни, с които работи тя, които представляват следствена тайна.

„Решихме заседанието на комисията да бъде с такава спешност, защото смятаме, че българските граждани очакват бързи решения. Даже смятам, че до известна степен сме закъснели. Смятам, че имаше необходимост от бързи решения. Това е първото искане от главния прокурор Сотир Цацаров за такова решение, което е за събитията от 10 октомври, а искането от 12 октомври“, обясни той и допълни, че срокът от 14 дни според правилника на НС е изтекъл на 26 октомври.

Утре решението на комисията ще бъде внесено в деловодството на Народното събрание, а гласуването на имунитетите вероятно ще е през следващата седмица.

Самият Сидеров категорично отказва да се раздели с имунитета си, като твърди, че целта на управляващите е да го изхвърлят от политиката. Той е със свален имунитет и по друга разследване - за хулигански прояви на Летище Варна преди близо 2 години.

Представителите на „Атака” напуснаха заседанието, след като стана ясно, че то ще е закрито за медиите. В началото му Сидеров и негови сподвижници опитаха да влязат, като се стигна до блъсканица по коридорите на бившия Партиен дом.

По-рано през деня "Атака" събра партийния актив пред парламента на протест.

Имунитетите на двамата националисти са на път да паднат заради случая от половин месец, когато опитаха да извършат „граждански обиск” на магазин за алкохол и цигари в столицата и се стигна до сблъсъци с граждани и полицаи.

През следващите дни комисията трябва да се произнесе дали ще разреши разследване на Сидеров и Чуколов за двете нахлувания в НАТФИЗ, при второто от които полицаи спасиха лидера на „Атака” от линч.

Комисия или трибунал

Това е трибунал, това не е комисия. Това заяви лидерът на Атака Волен Сидеров, след като напусна заседанието на комисията.

По думите му членовете й не приемат правила и не допускат други депутати. „Досега няма такъв случай на закрито заседание да не се допускат народни представители. Комисията се е събрала с точно определена поръчка без да слуша никакви аргументи”, обяви Сидеров.

По думите му случващото се означава "край на правовия ред".