1,2% делят ГЕРБ от БСП. Данните са от ново национално представително социологическо изследване на „Екзакта Рисърч груп”, проведено между 27 и 30 декември миналата година.

Ако парламентарните избори бяха в самия край на 2016 г. за ГЕРБ биха гласували 26,1 %. На дистанция от процент и две десети се нарежда БСП – с подкрепа 24,9%.

Социолозите обаче казват, че други косвени въпроси в изследването показват, че преднината на ГЕРБ може и да е по-голяма между 2 и 3 процента.

Трети се подреждат Обединените патриоти (ВМРО, НФСБ и „Атака”), след тях са ДПС, Реформаторите, „Воля” на Веселин Марешки и ДСБ с подкрепа малко над 2%.

Оказва се, че в момента в България всички лидери на политически партии са повече неодобрявани отколкото одобрявани.

Снимка: bTV

Бойко Борисов има одобрението на 43%. От изследваните лидери на партии, той е с най-висок рейтинг и запазва подкрепата си. Неодобрението е с 6% повече.

Красимир Каракачанов е одобряван от 35%

Трета по одобрение е Корнелия Нинова - 27%

Георги Първанов е с рейтинг 25%

Божидар Лукарски и Меглена Кунева с подкрепа съответно 17% и 16%.

По отношение на новия десен проект от „Eкзакта” казват, че непосредствено след заявката на Христо Иванов за създаване на "Да, България", одобрението към него възлиза на 14%. Агенцията все още не е изследвала какъв процент биха подкрепили партията на предстоящия вот.

А рейтингът на лидера на ДСБ Радан Кънев е 15%.

Снимка: bTV

Повечето от запитаните не гледат с добро око на евентуално обединение между бъдещи проекти на Радан Кънев и Христо Иванов. За 11% това е добре.

Проучването показва още, че българите са проевропейки и пронатовски ориентирани.