„Едно е да си президент на фирма, друго – президент на държава”, заявява заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров в позиция, озаглавена "Кой ви писа мотивите на ветото за СРС, г-н Президент?", съобщиха от пресслужбата на партията.

"От вчерашното Ви съобщение, г-н Президент, научавам, че изразявате съжаление, че дебатът по наложеното от Вас вето показал "степента на политическа конфронтация" и че мнозинството в НС не счело "за необходимо да изложи аргументи по същество". В тази връзка си позволявам да отбележа, че на Вашите 6 страници мотиви към ветото Правната комисия отговори със скромните 5 страници само юридически мотиви. Политическият привкус на конфронтация се появи едва в пленарна зала, когато в дебатите се включиха и депутатите от Вашата партия ГЕРБ. Искам да попитам, г-н Президент, дали същите ваши експерти ще Ви подготвят и мотивите до Конституционни съд", заявява Христо Бисеров.

Той припомня два абзаца от становището на Правната комисия, а именно: "най-озадачаваща от юридическа гледна точка, според народните представили от Комисията по правни въпроси е тезата, изразена в мотивите на Указа, че "конституционният законодател е предвидил, че контролната дейност върху магистратите и техните актове се осъществява от Висшия съдебен съвет и Инспектората към него". Всеизвестно е, че контролът върху актовете на органите на съдената власт се извършва само и единствено по реда на инстанционния контрол.

"Отново да попитам, тези текстове ще бъдат ли включени и в мотивите пред Конституционния съд? Припомням Ви, че в обсъждането на закона активно участваха представители на всички органи на съдебната система и на изпълнителната власт, като никой не постави под съмнение коректността на текстовете, които атакувахте", продължава Бисеров с думите си към държавния глава.

В заключение зам.-председателят на ДПС заявява, че не оспорва правото на президента да сезира Конституционния съд, но е редно това да става с екзактни юридически мотиви.