От министерството на здравеопазването декларираха, че не се притесняват от разследването на прокуратурата във връзка с турските ваксини. По думите на заместник-министър Ваньо Шарков, така ще се сложи край на всички спекулации по темата.

Според него всички действия на здравното министерство са в рамките на закона и разписаните правила.

„Нееднократно сме го заявявали, че в това нещо няма абсолютно никаква загуба. Така, че пак казвам – така трябва. Нека си свърши работата прокуратурата, за да се спрат всички спекулации", заяви той.

Д-р Ваньо Шарков декларира още, че българските пациенти все пак ще бъдат лекувани с основен и допълнителен пакет на  медицински дейности. Той уточни, че новият проект на Закона за здравното осигуряване е вече готов и е напълно съобразен с изискванията на Конституционния съд. Този път е спазено условието промените да бъдат прокарани със специален закон, а не с наредба на министъра.

„Разделянето на основния и допълнителния пакет на практика ще влезе от новия договорен период – от април месец 2017 г. Това ни дава възможност да анализираме дейността през тази година и в края да имаме ясен анализ на местата, където биха могли да възникнат някакви проблеми, за да могат да бъдат коригирани своевременно", коментира той.

От здравното министерство са категорични, че лечението на всички заболявания в двата пакета,  ще бъде финансирано от Здравната каса, без да е необходимо допълнително здравно осигуряване в частни фондове.