Дълбоко мое убеждение е, че забраната за пушене трябва да остане, заяви здравният министър Таня Андреева пред Дарик. Тя посочи, че не е била разбрана правилно преди време и отново подчерта, че не подкрепя промените в разпоредбите.

„Този закон беше трудно приет и когато сме постигнали нещо положително - а то е, че в момента има единодушие между пушачи и непушачи - на всеки му е приятно да влезе в заведение, в което не се пуши, не би трябвало да правим крачка назад", обясни здравният министър.

Тя добави, че дори смята да предложи по-високи глоби за заведенията, които нарушават забраната. „Ще предложа глобите за нарушения да бъдат по-високи. Доста глоби са събрани до момента, проблемът е, че някои заведения могат да си позволят неколкократно да платят високи глоби. Там трябва да се мисли за по-сериозни санкции - като затваряне на заведения при двукратно или трикратно нарушение на забраната", каза още Андреева.

По-голяма здравна вноска, но като има пари

Бихме искали увеличаване на здравната вноска поне с още един процент - до 9%, за да отидат допълнителните средства за дентална медицина за децата и така пакетите за деца ще станат безплатни, коментира още здравният министър.
Тя добави, че за момента такава стъпка не е на дневен ред, тъй като хората нямат пари.

По повод лекарствата за онкоболни, Андревва посочи, че остават в Здравната каса и няма да бъдат прехвърляни за финансиране към Министерството на здравеопазването. Причината за това е, че начинът, по който сега се договарят и провеждат търговете за тези медикаменти, осигурява по-лесен достъп до лечение, но на по-високи цени.
Според министъра за пациентите с онкологични заболявания е по-важно времето, за което те ще получат терапия, отколкото каква ще бъде нейната цена.

Министърът обаче бе категоричен, че ведомството ще си върне интензивните грижи, инвитро процедурите и ваксините, което ще облекчи ресурса на касата с близо 100 милиона лева. Част от тези средства биха могли да се вложат в пакета за дентална помощ за децата, тъй като желанието на министъра е от следващата година малчуганите да ходят на зъболекар напълно безплатно.