Пълна ревизия на здравеопазването. Това поискаха днес депутатите от ресорния министър. Те настояват и за прозрачност при финансирането на сектора.

Народните представители задължиха министъра на здравеопазването през юни и декември да отчита пред здравната комисия на НС състоянието на общинските и държавните болници. По време на разискванията проф. Николай Петров посочи, че най-големите дългове са именно там, докато частните лечебни заведения са в по-добро състояние.

„Това че имаме работещо здравеопазване се дължи на лекарите, към които ние сме в дълг”, призна Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Социалистите обвиниха управляващите, че носят вина за състоянието на здравеопазването у нас, като Георги Михайлов от БСП посочи, че обемът на задълженията на болниците е над 500 млн. лв. Нигяр Джафер коментира, че има риск от фалит на лечебни заведения заради липсата на лекари и сестри.

Министър Петров отбеляза, че нашите пари, които се преразпределят от НЗОК за потребностите на 343-те болници у нас, никога няма да са достатъчни.