Движение „България на гражданите” настоява Сметната палата да провери разходите, направени от БСП, ДПС и ГЕРБ за партийните им митинги в София и Пловдив в събота.

„По наши изчисления двете партии БСП и ДПС са платили за транспортни и логистични разходи за митинга в София около 1 млн. лв., а ГЕРБ в Пловдив - около 400-450 000 лв. Нашият основен въпрос и искане е да разберем какви са реалните разходи за организиране на тези митинги и дали те излизат от техните партийни субсидии. По наша информация тези разходи са нерегламентирани”, коментира Милен Керемедчиев от Изпълнителния съвет на партията.

От „България на гражданите” настояват за проверка и анализ на разходите на трите партии за целия месец ноември, „за да не се окаже изневиделица, че са похарчили по 20 000 – 30 000 лв. – несравними с големите пари, дадени за транспорт, логистика, лозунги, реклама”.

Според Керемедчиев, двата партийни митинга биха стрували доста скъпо на данъкоплатците, ако разходите за събитията са от партийните субсидии – „нашите данъци, дадени за този цирк”, по думите му.

„Искаме да знаем дали тези пари са дадени и похарчени по правилния начин, или от кръгове около тези партии, които са готови да финансират такива събития, за да засвидетелстват подкрепа за една или друга партия”, обясни още Милен Керемедчиев.

„Лицето Николай Бареков по наши изчисления е похарчил около 1 млн. лв. за един месец за своята кампания „България без цензура", като в тази сметка не влизат т.нар. платени клакьори”, коментира друг член на ръководството на Движение „България на гражданите” Тома Биков.

„Това, което знаем е, че той на предишната си длъжност е получавал възнаграждение 6 000 лв. на месец. Което значи, че е спестявал тези пари в последните 15 години, за да ги инвестира в тази обществена акция”, изчисли Биков.
От „България на гражданите” призовават данъчна проверка да установи дали приходите на Николай Бареков отговарят на данъчните му декларации.

„Искаме да знаем кой му даде 1 млн. лв. за месец, ще изчакаме проверката на НАП, но ние знаем кой му даде тези пари", заяви Тома Биков. Той изрази предположението, че Бареков ще продължи да харчи в същия темп като „човек с необясними приходи, с които финансира медийната и политическа кампания на своето движение”.

„Протестиращите студенти бяха подложени на натиск и решиха да продължат с протестите, но да прекратят окупацията. Очакваха да получат по-голяма подкрепа, но ще ги посъветвам да не се отказват, надявам се този урок да са го научили и да излязат още по-силни след няколко месеца”, коментира Биков.