Очакваното от вчера решение на партия „Атака” да се оттегли от искането за вот на недоверие срещу кабинета „Борисов” заради отказа от строителството на АЕЦ „Белене” вече е официален факт.

Той бе потвърдени от лидера на националистическата партия Волен Сидеров. Вотът на недоверие бе иницииран от социалистическата партия, която получи подкрепата единствено на „Атака”. Червените бяха „предадени” дори от „стария си” коалиционен партньор ДПС.

Според Павел Шопов с оттеглянето на „Атака” вотът няма да се състои, тъй като за да се проведе трябват 48 подписа. Шопов обаче обясни, че това е тълкуване на партията, а не на правния екип на Народното събрание. В същото време Сидеров настоя, че решението не е взето под натиск от ГЕРБ.

По-късно шефът на парламента Цецка Цачева обяви, че вот на недоверие няма да има.

Преди да съобщи официално, че се оттегля от вота, Сидеров разряза торта с надпис: 7 години "Атака"
Снимка: БГНЕС

Общите действия на БСП и „Атака” по предварително обречения на пълен крах вот на недоверие, дадоха повод на управляващите да обявят, че се е родила нова коалиция. Съюзът между националисти и социалисти обаче просъществева едва 13 дни.

Преди ден обаче стана ясно, че националистите ще се оттеглят от вота. Сега Волен Сидеров потвърди намерението на партията си.

„Аз лично бях против играта на БСП, но се съгласих на подписката за вота с идеята, че ще направим и подписка за референдум за АЕЦ „Белене”, но БСП бяха некоректни. Те пуснаха подписката за АЕЦ „Белене” като своя”, заяви Сидеров.

Трябва да се отбележи, че БСП обявиха идеята си да направят самостоятелно подписка за народно допитване по въпроса с проваления енергиен проект още в деня, в които си стиснаха ръцете със Сидеров. Във вторник обаче от "Позитано" 20 обявиха, че ще търсят широка национална инициатива за референдум и ще се обърнат към НДСВ и ВМРО.

"Те си правят PR акция и чувам, че ще правят подписки точно с НДСВ, които затвориха трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй", каза Сидеров.

Иначе от партията твърдят, че решението за оттегляне от вота е взето още миналата седмица. Тогава стана ясно, че групата на националстите в парламента е пред разпад, тъй като двама от депутатите се канеха да се разделят със Сидеров заради съюза с БСП.

Да са живи и здрави

Официалното оповестяване на решението на националистическата партия застигна лидерът на Сергей Станишев в Хасково, където е на предконгресна обиколка. Без колебание соцлидерът бързо заподозря зад хода на Сидеров „дългата ръка” на ГЕРБ.

„Ако това е цената да се опази единството на групата , да са живи и здрави. Ние ще продължим нашата кампания – политическа и публична и ще търсим подкрепата на българските граждани”, заяви Станишев.

Той отново обяви намерението на БСП да създаде инициативен комитет, който да събере половин милион подписа за провеждане на референдум. Този път освен ВМРО и НДСВ, Станишев заяви, че ще се търси сътрудничество и с неправителствени организации.

Радост

Радвам се, че „Атака” са взели това решение, защото колкото и яростен противник да са ни напоследък, очевидно никой не иска да стои на една страна с БСП, и особено със Станишев, коментира премиерът Бойко Борисов.

Според него лидерът на „Атака” вероятно се е запознал с цялата документация по проекта АЕЦ „Белене” и му е станало ясно, че БСП никога не са искали да строят „Белене”, защото няма подписан договор. Всъщност става дума за стотици милиони безсмислено похарчени пари, добави Борисов.

„Евтиният предизборен популизъм на Станишев да гради образ на чужд гръб не успя. Трябва да намери друго нещо, за да си „лъска имиджа”, заключи българският министър председател.