Вотът на недоверие, внесен по-рано днес в Народното събрание от парламентарната група на ГЕРБ, е обречен, защото групата на „Атака” ще отсъства от пленарна зала при гласуването му. Това стана ясно от думите на лидера на националистите Волен Сидеров в предаването „Лице в лице” по bTV.

„За съжаление аз и колегите ми няма да сме на заседанието следващата седмица. От вторник до петък ще бъдем в Брюксел, където имаме срещи с колеги от партии, подобни на нашата, във връзка с бъдещ алианс”, обясни Сидеров.

Според правилника за дейността на Народното събрание разискванията по внесеното предложение за вот на недоверие трябва да започнат не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението. Гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. За да мине вотът, са необходими гласовете на 121 народни представители.

За да падне кабинетът „Орешарски” обаче, е нужен още един 121-ви глас, освен тези на ГЕРБ и евентуално на „Атака”, които са общо 120.

С препратка към гласа на Сидеров, осигурил кворума при гласуването на състава на правителството в края на май, лидерът на „Атака” посочи, че „присъствието в парламента не е игричка, а е отговорност”. „Айде сега да го провалим, ама защо - защото това е кефът на Бойко и Драгойко. И моите избиратели, и други граждани, с които разговарям, разбират много добре, че аз съм постъпил държавнически, спасявайки заседанието”, коментира Волен Сидеров.
В отговор на въпрос как би гласувал, ако можеше да присъства в залата, лидерът на „Атака” отговори лаконично: „По съвест”, но не уточни дали това означава „за”, „против” или „въздържал се”.

По думите на Сидеров, вотът на недоверие е „абсолютно демократична процедура”. „Внасят се вотове, знае се, че няма да минат, но поне предизвикват дискусии”, коментира той.

„ГЕРБ си промениха вижданията в крачка – не смятам, че наличието на Министерство на инвестиционното проектиране е повод за вот на недоверие”, обясни Сидеров, но призна, че според него министерствата в българския кабинет са прекалено много.

Пеевски и физкултурниците

Волен Сидеров коментира уклончиво позицията на парламентарната му група относно кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС, която взриви държавата.

„Парламентарната група беше против назначението на Пеевски, оценката е ясна”, заяви Сидеров, но прокара разделителна линия между „персоната Пеевски и неговото предлагане за шеф на ДАНС”. Така той избегна коментар на темата с аргумента, че „никой не е само черен или само бял”.

„За Пеевски могат да говорят повече Борисов и Цветанов, защото са били много близки с него през годините на управлението си”, допълни той.

„Не съм го видял в действие. Представете си, че той беше станал един добър шеф на ДАНС. Трудно е да си съставиш мнение преди един определен период на работа, след който да теглиш чертата. ГЕРБ назначаваше физкултурници, които ставаха шефове на агенции. Един физкултурник може да стане и добър управленец, но трябва да получи шанс”, посочи Волен Сидеров.

Атмосфера на истерия

„Това правителство работи 100 дни в ненормална атмосфера на напрежение и дори истерия. Изглежда, че щом ГЕРБ влязоха в пленарна зала, протестите са като отрязани с нож – това доказва тезата ми, че тези протести бяха инспирирани и финансирани от ГЕРБ”, коментира още Волен Сидеров.

По думите му, кабинетът „Орешарски” ще остане на власт, ако не изпадне в изолация в парламента. Той прогнозира, че правителството може да изпълни и цял мандат, ако „върши правилните неща в интерес на българската икономика и социална система”.

„Това правителство нямаше достатъчно време да се оцени. Депутатите ходеха на работа под обсада от хора с изкривени лица. Досега нямаше диалог и нямаше ГЕРБ”, оплака се националистическия лидер.

Примерът: Виктор Орбан

Волен Сидеров заяви, че е посочил като пример на премиера Пламен Орешарски унгарския му колега Виктор Орбан. „Той прекъсна всички порочни връзки с МВФ и Световната банка, пребори се с монополите. Орбан е примерът, който трябва да се следва”, категоричен е Сидеров.

Той изрази мнение, че България няма да спечели нищо от евентуално членство в Шенген, а само щяла да стане по-привлекателна за бежанци и тогава потокът от нелегални имигранти у нас щял да се превърне в истински проблем.

Сидеров настоя настоящото правителство да направи ревизия на управлението на ГЕРБ, за да знаят гражданите „кой какво е вършил” и да могат да избират обективно на следващите избори, редовни или предсрочни.

Заради отсъствието на такава ревизия Волен Сидеров призна, че подозира премиера Пламен Орешарски в нерешителност. „Орешарски не обясни защо не е имало ревизия. В този кабинет кадрите на ГЕРБ си останаха – цялата администрация продължава да си бъде на ГЕРБ. На Орешарски му е трудно да тръгне срещу това, защото ще се стигне до остра конфронтация, а неговият характер не е такъв”, подчерта Сидеров.