"Атака" започва подписка за свикване на национален референдум с въпрос "Да се продава ли българска земя на чужди физически и юридически лица?". Това обяви лидерът Волен Сидеров, след като националистите внесоха в деловодството на парламента уведомление от инициативен комитет за организиране на подписката в петък.

„Стигнахме до идеята, че трябва да предизвикаме национален референдум, тъй като от страна на правителството виждаме неизпълнение на решение, гласувано от Народното събрание”, посочи той и поясни: „Имам предвид изявлението на вицепремиера Зинаида Златанова, че решението за удължаване на мораториума било антиконституционно, каза лидерът на "Атака". По думите му Златанова няма право да прави такива оценки, единствено Конституционният съд може да се произнася по такъв въпрос.

„Ще се постараем да съберем 500 хиляди подписа, срокът не е много, но трябва да го направим, защото времето тече”, каза Волен Сидеров. Той обясни, че "Атака" ще направи пунктове във всички градове и селища на страната за събиране на подписи. „Вече има заявено желание от хора, които не са членове на партията и искат да участват, защото темата ги засяга”, посочи той.

„Ако българският народ каже, че не иска да се продава българска земя на чужденци, тогава правителството, което и да е то, и парламентът трябва да се съобразят с това”, коментира лидерът на "Атака". Според него върху това желание на хората може да стъпи правителството, за да обоснове пред европейските ни партньори нуждата от анекс към договора за присъединяване. „Няма договор, който да не подлежи на анекс или на допълнително споразумение. Ако са ни приятели, ще ни разберат”, смята той.

От "Атака" обмислят и законодателни промени, свързани с продажбата на земя.