Според администрацията на парламента и според самите народни представители депутатската професия е рискова. Затова животът на всички тях ще бъде застрахован.

Народното събрание е обявило обществена поръчка за застраховка на 240 народни избраници и 11 служители на парламента за 1 година, на стойност 46 400 лева. Тоест по около 200 лева на депутат.

Обхванатите рискове са за живота, здравето и телесната им цялост. Предвидено е обезщетение и при „злоумишлени действия от трети лица” и битова злополука.

Оказва се, че повечето депутати действително приемат работата си за рискова, а застраховката – за оправдана.

„Предвид събитията от миналата година, а и сега отново има подобни събития. Бих казал, че да, рисково е, но в крайна сметка всеки народен представител сам преценява риска и в какво се забърква”, коментира Филип Попов от БСП.

Според депутата на ГЕРБ Снежана Дукова рисковете са от всякакъв характер.

„Много смели реформи в правосъдието предвиждаме и много неприятни неща стават там. Без да драматизираме, ако един депутат си върши работата в една доста бандитска държава, може и да носи риск”, аргументира застраховките съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

„В България всеки живот е рисков. Някои, които влязоха в парламента, си мислеха, че са безсмъртни, оказа се, че не са. Лично мен ако питате, аз не бих приел застраховане. Всеки се ражда с някакъв път, какво ще се случи - главният застраховател решава”, заяви и Валентин Касабов от Патриотичния фронт.

Обществената поръчка за депутатските застраховки предстои да бъде възложена.