Само в България кражбата на кола се нарича противозаконно отнемане – това толерира крадците. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Шабла, след като днес СГС пусна от ареста автокрадеца Ярослав Димитров, известен с това, че открадна кола, докато е под домашен арест.

Софийският градски съд пусна 32-годишния мъж, след като прецени, че няма доказателства, че той е извършил записаната с охранителна камера и излъчена по bTV нагла кражба на скъпа кола в столицата.

Преди седмица казусът предизвика гневните коментари на министър-председателя Бойко Борисов.

„Съдебната система е абсолютно независима от нас. Какво да коментираме – че са откраднати две коли от гаража на човека и че само в България кражбата на кола се нарича противозаконно отнемане. Защо отнемане, а не кражба? Докато това не се поправи в закона, а това е в парламента, аз мога по тази тема да се изкажа, че е толериране на крадците”, посочи днес премиерът.

Според него не се ли промени формулировката и да стане „кражба”, този вид престъпления ще се толерират.

„Аз съм залавял маса крадци в кариерата си, които са ми казвали: „Влязох, защото валеше дъжд и да не ме намокри”. Защо е направено така преди 20 години, не е ли за да се толерира този вид кражба?”, попита Борисов и заяви, че парламентът трябва да си поставим за задача да промени това.