Комисията, разследваща помилванията, опрощаването на държавни вземания и даването на българско гражданство през двата мандата на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин заседава днес.

В дневния ред на оглавената от депутата Яне Янев парламентарна комисия са включени решения за сезиране на главния прокурор на България и за писмено искане на документи от Комисията по помилванията през периода 2002-2012 година.

Ще бъде обсъдено и решение за изискване на информация и на справки от спецслужбите за помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания, даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него.

Временната анкетна комисия има 13 членове. При създаването й лидерът на РЗС Яне Янев обяви в парламента, че общият брой помилвани, лишени от свобода, е 448, а указите за хора, които не са излежавали и ден в затвора били 85.

По-късно президентът Росен Плевнелиев изрази съмнения относно законосъобразността на комисията, тъй като държавният глава не подлежи на такъв парламентарен контрол.