Петъчното заседание на парламента се провали поради липса на кворум. Това се случи след три опита да се съберат 121 депутати. При третия опит се регистрираха 113 народни представители.

Това е първото провалено заседание на 43-то Народно събрание заради липса на кворум. В краткия живот на предишния парламент това беше редовна практика - ГЕРБ, които имаха най-много депутати, но бяха в опозиция, често бойкотираха заседанията като не влизаха в залата или не се регистрираха.

БСП и ДПС саботираха заседанието като не се регистрираха, обяви днес Цвета Караянчева от ГЕРБ. Тя уточни, че идеята е била като първа точка да се гледат на първо четене промените в Закона за горите.

"Предвид това, че преди три месеца наложихме мораториум (върху износа на дървесина), трябваше да действаме бързо. МЗХ си свърши работата, ние като Комисия по земеделие направихме бързо разглеждане. БСП и ДПС саботираха заседанието като не се регистрираха. Искаме да направим бързо приемане на закона, за да не налагаме втори път мораториум. И ние, и МЗХ си свършихме работа. Поради това, че на някой не му се работи и иска да саботира работата на НС, изменението на Закона за горите няма да бъде прието", подчерта Караянчева.

Социалистката Мая Манолова обясни, че БСП и ДПС не са се регистрирали сутринта, за да проверят дали депутатите на ГЕРБ вече не са тръгнали към морето. "Четири парламентарни групи с такова мнозинство да не могат да започнат заседание, според мен е абсолютно несериозно отношение от тяхна страна", коментира Манолова.

Депутатите решиха вчера, че днес няма да има парламентарен контрол, а заседанието ще бъде посветено само на законодателна дейност. Очакваше се да продължат с гласуването на промените в Закона за здравното осигуряване.

Отново старата коалиция от предишното НС се оформи, заяви зам.-председателят на парламента Димитър Главчев от ГЕРБ. "Виждате, БСП, ДПС и "Атака" ги няма в зала или ако са в зала, не се регистрират. Очевидно, че старата любов ръжда не хваща", обяви Главчев.

Според председателя на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов БСП и ДПС нарочно бойкотират заседанието, за да не се гледат промените в Закона за горите. "Естествено на всички е известно, че точно ДПС е в основата на така наречената дървена мафия и благодарение на техните кръгове от мафиотски дървени фирми българската гора се намира в това състояние. Най-вероятно това е причината ДПС да не се регистрират", смята Симеонов.

Този номер го научихме от ГЕРБ, заяви зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов.

Очевидно не е добър ден за дисциплината в мнозинството и управляващите трябва да се опитаме да държим кворума максимално висок, за да могат реформаторските политики и закони да минават по-лесно, призна Радан Кънев от Реформаторския блок.