Правителството даде ход на местенето на администрациите в провинцията. Това стана ясно след днешното заседание на Министерски съвет. Въпреки взетото решение, все още няма точни разчети колко ще струва това на държавния бюджет.

По думите на финансовия министър Симеон Дянков цялата процедура е за няколко десетки хиляди лева. На уточнение, че това може да е от 20 хил. до 100 хил. лв. той отговори: „Точно така”. Според него след два месеца, когато започва същинското местене на чиновниците, икономическата ситуация може да се е променила и да оскъпи процедурата.

Дирекциите свързани с туризма в икономическото министерство ще се изнесат в Пловдив до 1 септември. В София ще останат само трима души, които ще работят в Националния туристически информационен център. 37 пък ще са чиновниците, които ще сменят локацията на работното си място.

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури пък се мести в Бургас. Крайна дата за прехвърлянето на чиновниците обаче няма. В ИАРА работят 100 души, но ще се изнесат само хората от ядрото на структурата, които са около 40 души.

„Експертите и ръководният персонал ще живеят на първо време в общински жилища, които и двете общини представят и заради това в тези два случая разходите, които ще отчитаме, са минимални”, заяви Дянков.

Вицепремиерът уточни, че предстоят още местения в държавната администрация. Напускащите София ведомства ще бъдат обявявани седмица след седмица, допълни финансовият министър.