Помощник-държавният секретар по въпросите на Европа и Азия Виктория Нюланд е на визита днес в България. Това съобщиха от Държавния департамент на САЩ.

По време на визитата си в София тя е планирала разговори с представители на българското правителство. Нюланд ще обсъди двустранното сътрудничество в икономическата и енергийна области с акцент върху диверсификацията на енергийните доставки, а също така и общия ангажимент на двете страни към Алианса.

Нейното посещение става в момент, когато София отбелязва 10-ата годишнина от присъединяването си към НАТО и на фона на украинската криза, която според наблюдателите е най-сериозната за Запада от края на Студената война през 1989-1990.

Преди визитата си в София Нюланд посети Молдова, където също обсъди положението в Украйна и Приднестровието.

След посещението си в Кишинев и София помощник-държавният секретар ще се присъедини към Джон Кери в Брюксел, където на 1 април ще се проведе министерска среща на страните от НАТО.

Преди два месеца заместничката на Кери попадна в световните медии с една твърде нецензурна фраза по адрес на ЕС. Според записа, Украйна не се нуждае от дипломатическите усилия на Евросъюза.

Тя направи обидния коментар в телефонен разговор с американския посланик в Киев, а записът по-късно изтече в Интернет. Самата тя го окачестви като впечатляващо активно мероприятие.