Заместник-председателят на НДСВ Станимир Илчев подаде оставка, съобщиха от партията. Колегите му Маргарит Мицев и Мария Джатова бяха освободени от Националния съвет след гласуване.

За нови заместник – председатели на НДСВ бяха избрани Иван Благоев, областен координатор на НДСВ за Сливен, Георги Желев, областен координатор за Добрич, Атанас Додов, зам.-председател на организацията на НДСВ в София-град, както и кметът на гр. Мизия Виолин Крушовенски.

Движението бе основано след завръщането на Симеон Сакскобургготски в България през 2001 г. и година по-късно се преобразува в партия.

Тя беше два мандата в управлението на страната, но след това от втора сила в Народното събрание се срина до под 4-процентовата бариера на изборите през 2009 г. Междувременно, много от знаковите лица на НДСВ (сред които и Сакскобургготски) напуснаха.

На последния парламентарен вот за политическата сила гласуваха само 7917 души. За сравнение, НДСВ дойде на власт преди 13 години с подкрепата на близо 2 милиона българи.