С гласовете на БСП, ДПС, Патриотичният фронт, БДЦ, „Атака” и няколко депутати от ГЕРБ и РБ, Народното събрание прие на първо четене пакет от промени в Закона за защита на конкуренцията, станали популярни като Закон за търговските вериги.

Това стана без нито едно изказване от парламентарната трибуна, като общо „за” бяха 95 народни представители, двама гласуваха „против”, а 41 се въздържаха.

Социалистите предлагат в закона да се въведе понятието "значителна пазарна сила" за предприятие, което с оглед своя пазарен дял може да попречи на конкуренцията на съответния пазар, тъй като неговите доставчици или купувачи са зависими от него.

Въвежда се задължение за предприятията с годишен оборот за предходната година над 50 млн. лева да направят промени в проектите на типови договори и/или общи условия, когато това е необходимо за привеждането им в съответствие с правилата на конкуренцията. При неспазване на задълженията е предвидена имуществена санкция в размер до 10 на сто от общия оборот за предходната финансова година.

Текстовете бяха внесени от БСП още в 42 Народно събрание, но президентът им наложи вето, а краткият живот на предишния парламент не даде възможност за окончателното им приемане.

При представянето на законопроекта, Корнелия Нинова обясни, че с предложенията не въвеждат свръх регулация. Тя обърна внимание, че отдавна съществува регламентацията, която предлагат, но в други закони.

Тя посочи, че ЕС е установил т.нар. нелоялни практики и е издал "зелена книга", като е дадена възможност на всяка държава-членка да реши този въпрос сама. Нинова допълни, че 10 асоциации на производители от България с около 130 000 работници са помолили за помощ законодателя.

„Предлаганите промени в Закона на защита на конкуренцията ще се отразят неблагоприятно на българския бизнес и на потребителите. Рискът за българските малки и средни предприятия е в това, че веригите могат да спрат изобщо да работят с тях, заради заплаха от огромни финансови санкции”, коментира пред Фокус депутатът от ГЕРБ и бивш икономически министър Делян Добрев.

Той допълни, че е възможно българските стоки да поскъпнат.

В рамките на следващите три седмици ще се приемат промени в текстовете между двете четения в пленарна зала.