Правителството одобри Закона за съдебната власт и го изпраща в Народното събрание за гласуване. Това съобщи след заседанието на кабинета министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

Новото в закона е, че членовете на Висшия съдебен съвет ще се избират пряко и че всеки магистрат ще може да предлага кандидат за ВСС и всеки ще гласува за кандидатите.

Изборната кампания ще продължава поне половин година. Висшият съдебен съвет ще бъде разделен на две колегии, където кадровите решения се взимат с квалифицирано мнозинство.

Премахва се гласуването "въздържал се".

С промените се ограничава възможността за влияние от страна на парламентарно представените политически партии върху кадровите решения и вот на колегията на съдиите и колегията на прокурорите и следователите във ВСС чрез въвеждане на квалифицирано мнозинство от 8 гласа за съдийската и 6 за прокурорската колегия. Прозрачността на вземаните решения от двете колегии и Пленума се гарантират чрез провеждането на явен вот и недопускането на въздържане при гласуването, посочи Захариева.

За членовете на ВСС от професионалната квота е предвиден пряк избор, при който всеки съдия, прокурор и следовател ще може да даде гласа си за предпочитан от него кандидат. В момента това е невъзможно, тъй като действащият закон е разписал, че изборът се извършва от делегатски събрания, на които един делегат представлява няколко свои колеги. Сроковете за номиниране на кандидати за ВСС се достатъчно дълги, между 6 и 8 месеца, уточни Захариева.

В проекта, приет от МС, не е включено предложението на Висшия съдебен съвет, неговите членове да продължат да изпълняват задълженията си до избор на нов ВСС, каза Захариева. Това предложение според нас е противоконституционно, защото мандат, определен в Конституцията, не може да се удължава със закон, обясни тя.

Предложението членовете на ВСС да имат достъп до класифицирана информация е било внесено вчера следобед, не е минало през дискусии в работни групи и съответно не е включено в одобрения днес законопроект. Подобно предложение е приемливо и може по-късно да влезе в Закона за съдебната власт, каза правосъдният министър.