До около седмица ще бъдат окончателно готови текстовете на Закона за частният фалит. Това каза на семинар в Сандански за европейските тенденции при съдебната реформа министърът на правосъдието Зинаида Златанова.

Плановете са били проектът на закон за индивидуалния фалит да бъде публикуван тази седмица на сайта на правосъдното министерство, но се оказало, че е необходимо още малко време за да се прецизира, включително и за финансовата обосновка. "За първи път се прави такъв закон в България", каза правосъдният министър и подчерта, че те са проучили цялата европейска практика, посъветвали са се с банкери и eксперти.

След като до седмица текстовете бъдат прецизирани, те щели да бъдат представени публично.

Към момента работното заглавие на проекта било Закон за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица. Засега се предвиждат процедурата да минава през съда. Тя ще е кратка и проста, като ще има регистър в Агенцията по вписванията.

Златанова посочи още, че вече има изготвена стратегия за електронно правосъдие, готов бил и проектът за Закона за съдебната власт в тази част. От министерството обаче няма да го внасят, докато ВСС не даде съгласие за стратегията. Кадровиците вече веднъж са я върнали с въпроси и бележки.

Според МП електронното правосъдие може да се покрие и с парите по европейската солидарност. Така за ОП "Добро управление" за цялата съдебна система в момента има заделени 40 млн. евро. Според Златанова на финала на програмирането те би трябвало да станат и 60 млн. евро. По повод идеята за увеличаване на съдебните такси, от правосъдното министерство са категорични, че не е момент за увеличаване на такси в съдебната система.

Заместникът на Златанова - Сабрие Сапунджиева посочи, че Законът за частните съдебни изпълнители трябва да бъде променен по отношение на отговорността им. Според нея в разпоредбата трябва да се предвиди възможност отнемането на правото да се упражнява професията да бъде завинаги, а не както в момента до пет години. По думите й възможността наказанията да се обжалват пред Върховния административен съд е гаранция за справедливостта им.

Сапунджиева подчерта, че от 163-ма частни съдебни изпълнители, едва срещу 8-10 има жалби. Основните оплаквания са, че след като са внесени жалбите, те не се придвижват към съда.