Славчо Атанасов, който беше кандидат за кмет на Пловдив и загуби с малка разлика на балотажа от кандидата на ГЕРБ и досегашен кмет Иван Тотев, ще иска касиране на вота в града.

Коалицията, издигнала Атанасов, в момента подготвя необходимите документи. Техният основен мотив е, че са установени много нарушения от страна на ГЕРБ в деня на втория тур.

Съмнителен според Атанасов е фактът, че отпадналите след първия тур кандидати Здравко Димитров и Дени Каназирева са заявили, че ще го подкрепят, а в последния момент са се отметнали. По негова информация това се е случило сред среща на жълтите павета между Димитров, Каназирева и Кунева.

От Патриотичния фронт, чийто депутат е Славчо Атанасов, уточниха, че спорът между коалицията около Атанасов в Пловдив и ГЕРБ няма да се отрази на подкрепата, която партията дава на управляващото мнозинство в парламента.

Общата жалба за касиране на изборите във Варна бе внесена днес в Административния съд. В нея се настоява решенията на общинската избирателна комисия за избор на кмет и разпределението на мандатите в Общинския съвет да бъдат обявени за недействителни, както и за спиране на изпълнението им.

В документа се твърди, че решенията на ОИК са незаконосъобразни, тъй като са постановени при допуснати нарушения в организирането на изборния процес.

Десет кандидат-общински съветници, шест партии и коалиции внесоха днес в ОИК-Благоевград жалба с искане за касиране на изборите за кмет и общински съвет, предаде БГНЕС.

„Внасяме я за това, че по протоколни решения, които са на сайта на ОИК-Благоевград има достатъчно компрометирани неща, с които трябва да се заеме съдът. Само той е институцията, която може да каже дали това отговаря на действителния вот или има злонамерени решения”, каза Владимир Пандев, общински лидер на БСП в Благоевград. По думите му жалбата се внася от името на общински съветници, БСП, ДПС, НФСБ, ПФ, Атака и коалицията „ЕКИП-АБВ”.