Скандал беляза заседанието на социалната комисия към парламента, която трябваше да изслуша днес двама министри заради случаите на СПИН в столичния дом за деца "Асен Златаров". Поканени бяха вицепремиерът Цветан Цветнов и социалният министър Тотю Младенив.

Социалната комисия изслуша министър Младенов, депутати и представители на местната власт.

Работата на комисията започна с гаф. Залата в Народното събрание, в която трябваше да се проведе заседанието на социалната комисия, се оказа недостъпна за хора с увреждания. А комисията трябваше да изслуша заместник-кмета на София Албена Атанасова, която е в инвалидна количка.

Спешно залата беше сменена, но председателят на комисията Драгомир Стойнев напусна заседанието.

Иначе от Агенцията за закрила на детето настояват децата, на които им предстои настаняване в дом, задължително да се изследват за вируса на ХИВ и СПИН.

След скандала са изследвани всички 2000 хиляди деца, настанени в домовете в цялата страна. Други заразени няма.

Двете деца от дома „Асен Златаров” са се заразили с вируса извън институцията. В момента живеят при семействата си. Бягства на деца от дома имало редовно, твърди в доклада си Агенцията за закрила на детето.

„Знае се, че има няколко деца, които бягат, но въпреки това децата не са били наблюдавани, оставяни са без контрол", каза председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов.

От агенцията обясняват още, че голяма част от децата навършили 12-годишна възраст не ходят на училище. У възпитателите липсвала адекватна реакция и по този проблем. От общината отричат за проблемите.

"Децата посещават основно две училища, въпреки че се знае, че не ходят, не са предприети действия да се привлекат външни специалисти да разговарят с възпитателите, с децата", каза Каменов.

„Това беше проблем, с който близо 2 години се борихме, да накараме децата да отидат в училище, да създадем навика да станат сутрин, да се приготвят и да отидат”, обясни Мина Владимирова от Столична община.

В момента, по данни на общината, само 2 от общо 52 настанени деца в дома са отпаднали от образователната система.

Проверката на Агенцията не потвърждава сигналите за проституция в дома. През август предстои още една проверка.