Ще остане ли България без машини за гласуване? Въпреки, че Върховният съд осъди Централната избирателна комисия да ги осигури, засега няма изгледи те да бъдат купени и до следващите избори.

Според ексдепутата Петър Славов, за два месеца от последните избори, не е направено абсолютно нищо за въвеждане на машинния вот.

Затова от „Нова Република” официално са поискали от властта да каже - дали и кога ще купим машините. „По наша информация към момента няма придобит нито един машинен терминал, което е изключително тъжно”, каза Славов.

Управляващите пък прехвърлиха отговорността на ЦИК. „Да изпълнят всички предвидени в закона срокове, защото ми се струва, че вече сме в забава”, препоръча Данаил Кирилов (ГЕРБ) от правната комисия в парламента.

От ЦИК обясниха, че, въпреки съдебното решение, темата не е на дневен ред. „В решението на ЦИК във връзка с евентуални следващи редовни избори, то тогава ще бъде обявена и следващата поръчка, било за закупуване или за наем”, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.

И темата за въвеждането на мажоритарния вот също забуксува – оказва се, че приемането на промените в изборния кодекс се отлага за неопределено време. От ГЕРБ изчаквали партия „Воля” да внесат свой проект за промени в закона, за да ги гледат заедно.