На какво се дължи високата активност на президентските избори и вълнуват ли се хората от политика – по тези теми в предизборното студио на bTV дискутираха журналистът Иван Гарелов, политологът Даниел Смилов и социалният антрополог Харалан Александров.

Според Гарелов началото на предизборната кампания е било вяло, но после е настъпила динамика, когато кандидатите са станали известни. Създаде се напрежение. Дебатите не допринесоха много за изясняване на позициите, но откроиха и слабостите на някои от кандидатите, коментира той.

Политологът Даниел Смилов е на мнение, че задължителното гласуване е сработило, но тепърва трябва да видим с каква мотивация хората са отишли да гласуват. Според него част от тях са отишли до урните заради протестен вот, други мислят, че ще има санкция, ако не гласуват, а трети част са гласували от гражданско чувство.  

Социалният антрополог Харалан Александров  отбеляза, че българската общност се реполитизира, хората се вълнуват и се ангажират.

Според него високата активност не е само заради задължителното гласуване. Не забелязвам тревога от санкция, по-скоро хората са решили да се ангажират с политическия процес, подчерта Харалан Александров.

За пръв път видяхме, че сънародниците ни в чужбина са ангажирани  и воюват за правото да гласуват, приобщават се към своята родина, отбеляза Иван Гарелов. Хората отидоха да гласуват, защото залогът е малко по-голям от това кой точно ще стане президент, намесва се може би началото на политическа криза, прогнозира той.

Според Гарелов втори тур на президентския вот ще има. Той е на мнение, че каквито и сделки да се сключат, те не могат да дисциплинират привържениците на кандидатпрезидентските двойки, а по-скоро ще има разслоение сред привържениците на всички партии.

Харалан Александров прогнозира, че между двата тура ще има трескави договорки и преговори, дори и пазарлъци.

Според политолога Даниел Смилов не трябва гласовете на хората да бъдат мислени като стока, която партийните лидери могат да си разменят без проблем.