43-то Народно събрание е в края на мандата си, очаква се новоизбраният президент Румен Радев да разпусне парламента, след като поеме поста.

В последния момент от ГЕРБ се опитаха да прокарат промени в Изборния кодекс, с които да се въведе мажоритарна избирателна система. Правната парламентарна комисия обаче отказа да разглежда законопроекта вчера.

От ГЕРБ призоваха Радев да продължи живота на това Народно събрание до приемането на нови изборни правила, но от негово изказване стана ясно, че той има намерение бързо да разпусне депутатите и да назначи служебна правителство.

От разговор в предаването „Тази сутрин” стана ясно, че повечето политически формации в НС винят ГЕРБ в популизъм заради опита да променят Изборния кодекс в последния момент.

Народните представители от Филип Попов от БСП, Димитър Делчев от Реформаторския блок и Четин Казак от ДПС единодушно обявиха, че това е „популизъм и демагогия”. Те винят ГЕРБ, че иска служебно да спечели изборите с въвеждането на мажоритарен вот.

Данаил Кирилов от ГЕРБ се опита да защити позицията на партията и напомни, че не референдума, който се проведе заедно с президентските избори, повечето избиратели са поискали промяна в избирателната система.

Вижте целия разговор във видеото: